Aktuális
Az MMK állásfoglalása a felsőoktatás átszervezéséről

A Magyar Mérnöki Kamara támogatja a felsőoktatási intézmények tervezett új finanszírozási rendszerét, miszerint az állam a hallgatókon keresztül juttat költségvetési forrásokat az egyetemeknek és főiskoláknak. A tervezett új finanszírozási rendszer a minőségi képzés irányába hat.

A mérnöki kamara messzemenően egyetért a képzési szakszerkezet profiltisztításával. Az MMK fellép minden olyan törekvés ellen, ami sajnálatos módon megjelent a magyar felsőfokú képzésben, és amely „mérnök” diplomát ígér, de valójában nem mérnöki munkára képesít.

A kamara határozottan kiáll amellett, hogy a német mintára szervezett gyakorlatorientált (duális) képzéseknek a műszaki felsőoktatásban az alapképzés szintjén van a helye, és azt tartja kívánatosnak, hogy belátható időn belül az igazolt nyelvtudás a műszaki felsőoktatásba belépési követelmény legyen.

 

Az állásfoglalást egyhangúlag támogatta a Magyar Mérnöki Kamara Választmánya.

Egységes elektronikus közműnyilvántartás

A Magyar Közlöny 142. számában megjelent a Kormány 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelete az egységes elektronikus közműnyilvántartásról.

Az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat tagjainak számos észrevétele beépült a jogszabályba, sőt a konkrét műszaki előírások (5. melléklet) kidolgozója is a kamara szakmai tagozata volt. Először szerepel jogszabályban leírva, hogy „a közművezetékeket betakarás előtt, nyílt munkaárokban geodéziai módszerrel be kell mérni". A közművezetékek kezelői felé előírt kötelező adatszolgáltatás pedig munkát generálhat mérnökeinknek.

 

Az e-közmű rendelet letölthető az MMK honlapjáról.

E-építési napló oktatás

Tisztelt Építőipari Szakember!
 

 

Tájékoztatjuk, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az elektronikus építési napló bevezetésével kapcsolatos ingyenes tájékoztatást, képzést szervez.

Program:

  • Regisztráció (30 perc, fél órával a rendezvény meghirdetett kezdete előtt)
  • Az elektronikus építési napló jogszabályi hátterének ismertetése (90 perc, közben egy 10 perces szünet) /Előadó: Nagy Ottó osztályvezető, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal, Építésfelügyeleti Osztály/
  • Szünet (15 perc)
  • Az elektronikus építési napló fontos tudnivalói, alkalmazásának gyakorlata (90 perc, közben egy 10 perces szünet) /Előadó: Kegyes-Brassai Orsolya MÉK, MMK; Szép János MMK/


Az előadás időpontjai:
2013. szeptember 17. kedd 13:00-18:00 között  Jelentkezem!
2013. szeptember 25. szerda 11:00-16:00 között Jelentkezem!

Az előadás helyszíne:
Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza
(9021 Győr, Szent István u. 10/a. Baross terem)

Kérjük, hogy a téma iránti nagy érdeklődés miatt részvételi szándékukat vagy a „Jelentkezem!” linken keresztül vagy az alábbi kamarai elérhetőségeken – név, cím, e-mail, telefon megadásával – jelezzék legkésőbb négy nappal a választott időpont előtt.

Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara:
személyesen: 9023 Győr, Csaba u. 16. 2. emelet
telefonon: 96/524-580
emailen: info@mernokkamara.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara:
személyesen: 9023 Győr, Corvin u. 22.
telefonon: 96/527-948
emailen: titkarsag@gyms.epiteszkamara.hu

Az előre nem jelentkezőknek nem tudjuk garantálni a részvételt, a jelentkezéseket érkezési sorrendben rögzítjük! Az elektronikus építési naplóval kapcsolatban információk, anyagok a következő linkről tölthetők le: http://www.e-epites.hu/e-epitesi-naplo

 

 

Rendkívüli tárlat a Közlekedési Múzeumban

A lakások fűtésének, hűtésének és a fürdők, konyhák berendezéseinek fejlődését mutatja be az „Épületgépészet: múlt, jelen és jövő” című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. Az október 27-ig látható tárlaton feltűnik az „ördög fürdőkádja”, azok a tűzhelyek, amelyeken nagyanyáink főztek, a míves kályhák, radiátorok és mindaz a sok berendezés, amely e „titkos” történetet eleveníti fel.

 

Milyen a fűtés? Milyen a fürdőszoba? – talán a méret mellett ez a legfontosabb kérdés, amelyet egy lakással kapcsolatban felteszünk, ha új otthont keresünk. A fával, szénnel fűtött kályháktól, az árnyékszéktől és a dézsától, amely a 20. század elején, sőt egyes helyeken a század közepén is még megszokott dolog volt, mára eljutottunk a számítógép vezérelte megújuló energiát felhasználó fűtésű, több fürdőszobás luxuslakásokig. Ma egy átlagos lakásban is bonyolultabb, a lakók kényelmét maximálisan kiszolgáló berendezéseket találunk a fürdőben, a konyhában, és az egész házban. Ez az épületgépészet fejlődéstörténete. Mindenki használja, de szinte soha nem gondolunk rá.

Az Épületgépészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum augusztus 6-án nyílt közös kiállítása október 27-ig ezt az érdekes, de rejtett történetet meséli el.

 

 

Forrás: MMK

Szakmai tanulmányút Lengyelországba

 

Építész és mérnök szakemberek szakmai programja - Lengyelország 

 

A Heves Megyei Mérnöki Kamara 2013 évben  a Magyar Építész- és Mérnöki Kamara tagjainak, valamint minden műszaki érdeklődésű utazást kedvelő részére szakmai programot szervez a Sophia Utazási Iroda segítségével.

A programon való részvétel – az élményszerzésen és a szakmai ismereteken túlmenően –
a kamarai tagoknak 2 továbbképzési pont szerzését is jelenti.

 

 

Időpont:        2013. szeptember 19-22. (4 nap)

Utazás:          busszal

Szállás:         3*-os szállodákban

Ellátás:         félpanzió

Szakavatott idegenvezetés.

A program ára: 59.500,- Ft +ÁFA (Tartalmazza a szállást, ellátást, idegenvezetést és a belépők árát, nem tartalmazza a külön fizetendő baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás árát.)

 

Első nap – csütörtök

Indulás Budapest Hősök teréről reggel 6 órakor. Rövid séta a szlovákiai Körmöcbányán a szépen felújított műemlékeket rejtő főtéren. A vár és a főtér megtekintése Cieszyn-ben a cseh-lengyel határvárosban. Pillantás a Promnice-i vadászkastélyra – köztársasági elnökök találkozási helye – rövid kitérővel.

Sörgyári Múzeum meglátogatása Tychy-ben. Az aznapi szálláshely és vacsora is itt Tychy-ben lesz.

 

Második nap – péntek

Reggeli után szálláshelyünket elhagyva Tarnowskie Góry-ban az Ezüstbánya Múzeumot látogatjuk meg. Megnézzük Gliwice-ben a rádió adó tornyot. Ugyanitt ellátogatunk a vészeti Öntödébe. Késő délután indulunk Krakkóba, ahol a szállások elfoglalása előtt a belvárosban szabadidős program lesz.

 

Harmadik nap – szombat

Reggeli után a délelőttöt Krakkó-i városnézéssel töltjük (koronázási templom, Zygmunt torony, királysírok, Mária templom oltárnyitás). Egy-két órás szabadidő programot követően ellátogatunk az Isteni Irgalmasság Templom és Zarándokközpont-ba. Innen gyönyörű kilátás lesz az egész városra. Vacsoránkat egy speciális lengyel étteremben fogyasztjuk el.

 

Negyedik nap – vasárnap

Reggeli után hazafelé vesszük utunkat. Vásárlási lehetőség. A Kisárva műemlék fatemplomának megtekintése. A templom a történelmi Magyarország legészakibb pontján található, több mint harminc magyar boldog és szent képével a falon. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

 

Érdeklődni lehet:

 

Sophia Utazási Iroda

R-1948/1999

2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 12.

Nyitva tartás: H-P: 8:00-17:00, Sz: 8:00-12:00

E-mail: info@sophia.kevenet.hu, sophia.piacter@kevenet.hu

Web: http://www.sophia.hu, www.piacter-insula.hu

Telefonszám: + 36 24-424-855, +36 24-541-670

 

 

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27