Aktuális
Elektronikus építési napló

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet szerint az építési naplót 2013. október 1. után induló építőipari kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni. Az alkalmazás a www.e-epites.hu internetes portálon érhető el.

 

Az elektronikus építési naplóról bővebben a Magyar Mérnöki Kamara honlapján is olvashat.

E-napló oktatás

Mint köztudott, október 1-től kötelező lesz az építési napló vezetése, e-naplóként. Ez mind a felelős műszaki vezetőket, mind a műszaki ellenőröket érinti. Mivel nem áll rendelkezésre túl sok idő, a Megyei Mérnöki Kamara a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Megyei Építészkamarával összefogva, ismertetőt-oktatást szervez. Az előadásokat, előreláthatólag, szeptember 24. és 26. között tartjuk meg. 

 

Miután mind az időpont, mind az előadók és a tematika szervezés alatt van, az időpontok tájékoztató jellegűek. Az oktatás időpontjáról, helyszínéről, tematikájáról hamarosan hírlevélben értesítjük az érdeklődőket.

Árvízvédekezési tervek a Vízgazdálkodási Tagozat módszertana alapján

 

Az idei dunai árhullám minden eddigi csúcsot megdöntött. Ez főképpen a hidrometeorológia, hidrológiai és árvíz-levonulási tekintetben igaz. Hiszen soha nem látott tömegű eső hullott a Duna felső vízgyűjtőjén, ami a Duna felső folyásától Magyarország déli határáig minden eddigi vízhozamot és vízállást meghaladó árhullámot produkált. Budapesten például 31 cm-el haladta meg a vízállás a korábbi, 2006-os eddigi rekordot. „Rekord az árhullám a tekintetben is, hogy az eddigi „csúcsdöntések” rendre a hazai Duna Rajka – Budapest szakaszán történtek. Ennek az oka, hogy a Budapest alatti széles, lomha mederben az árhullám, a nagy medertározó térfogat miatt ellapul. Az idén viszont kis híján Mohácsig megdőltek az eddigi legmagasabb vízállások, jelezve a lefolyó víztömeg rendkívüli nagyságát is.

Csúcsot döntött az árhullám védekezési tekintetben is, hiszen rekordteljesítmény, hogy egy ilyen magasságú árhullám nem törte át a gátakat, nem öntött el nagy területeket, nem öntött el településeket, és főképpen, hogy nem követelt ember áldozatot Magyarországon. A védekezési munkák csúcsa 32 településen zajlott, úgynevezett „önkormányzati” védekezés keretében, sikeresen. Például, csak néhány nagyobbat kiemelve: Lábatlan, Esztergom, Vác, Paks, Báta, Baja. A Duna-kanyarban a jobbparton Pilismaróttól Budakalászig, a bal parton Szobtól Dunakesziig 18 településen zajlott megfeszített munka, nem csekély részben azért, mert ezek a települések az értékes vízparti részek felé terjeszkednek.

Az árhullám tapasztalatainak a feldolgozása és a helyreállítási munkák – mint rendesen -, rendkívüli intézkedések keretei között azonnal elkezdődnek, hogy a védművek és a védekezők felkészülten várhassák az esetleg érkező újabb árhullámot. A településeken is felmérik az elkészült ideiglenes védműveket, logisztikai elemeket, és szervezési megoldásokat. Ezek ismeretében, központi forrásból korszerűsítik, illetve ahol nincs, elkészítik 32 település vízárelhárítási – ár- és belvízvédekezési – tervét. Az egységes tervek érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs a tervezők számára előírta annak a módszertani segédletnek a használatát, amit a MMK Vízgazdálkodási és Vízépítési tagozat a Kamara 2011 évi „feladatalapú pályázata” keretében készített.

 

 

Forrás: MMK VVT

Lemondott az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat elnöksége

Holéczy Ernő tagozati elnök bejelentette, hogy az MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat elnökségének tagjai lemondanak tisztségükről. A továbbiakban az elnökség ügyvivő elnökségként működik a tagozat 2013. szeptember 21-i tisztújító taggyűléséig. Az ügyvivő elnökség egyetlen feladata a taggyűlés megszervezése lesz.

Az indoklás elolvasható a Magyar Mérnöki Kamara honlapján.

Tájékoztatás továbbképzési lehetőségről

 

Tájékoztatásul az alábbiakban közöljük dr. Szepes András, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnökének levelét.

 

 

Tisztelt Kolleganő, Kolléga!

 

Jelen levelemmel egy továbbképzési lehetőségre szeretném felhívni figyelmét. 

A GEOINFO ALBA Nonprofit Kft - mely a Fejér Megyei Mérnöki Kamara (FMMK) tulajdonában működik - már közel 5 éve kötelezte el magát a kamarai továbbképzés terén. Mivel munkatársaink egy felsőfokú oktatási intézmény keretében akkor már régóta foglalkoztak a távoktatás módszertanával, így adott volt a lehetőség ennek alkalmazására. De változtattunk a módszertanon, és ehhez kidolgoztam az un. oktató-teszt megoldását. Ennek lényege az, hogy a megoldás során megjelölt hibás válasz esetén nincs pontlevonás, hanem megjelenítjük a helyes választ tartalmazó tananyag részletet, ezt követően az ismételten feltett kérdésre már könnyű lesz helyesen válaszolni. Ezért oktat a teszt.

 

A képzés és a vizsga is teljesen egyéni, nem kell utazni, nem kell munkaidőt veszteni, elég bármikor az internet hozzáférés, és végezheti. Eddig 4900 vizsga volt már rendszerünkben egyetlen bukás vagy ismétlés nélkül.

 

Áraink az országos összehasonlításban megállják a versenyt, modulonként 11.000 Ft (ÁFA mentes). /A Munkabiztonsági modul ennek fele, mivel a kérdések száma is kevesebb./

 

Látogassa meg honlapunkat: http://edu.geoinfoalba.hu , és nézze meg a bemutató modult! Ha tetszik a módszer és közeledik a kötelező vizsga ideje, regisztráljon és vizsgázzon!

 

 

Dr. Szepes András
az FMMK elnöke

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27