Aktuális
Építőipari jogszabály módosítások a lánctartozás visszaszorítása érdekében

Elsősorban a lánctartozások visszaszorítását szolgálja a polgári törvénykönyv (Ptk.), a közbeszerzési törvény és számos más jogszabály módosítása, amelyek folyamatosan lépnek hatályba – mondta Balázs Tamás, a Balázs & Holló Ügyvédi iroda vezető partnere sajtótájékoztatón. A jövő hónaptól működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amely ellenőrzi az elvégzett építőipari munkát, és a véleményét elfogadja a bíróság is. Ehhez kapcsolódva módosul a polgári eljárási törvény is, mivel az ilyen ügyeket a bíróságok gyorsított eljárásban tárgyalják.

 

A fő szabály az, hogy legalább 400 millió forintnak kell lennie a követelésnek, hogy gyorsított eljárást lehessen alkalmazni, ez esetben viszont kivételt tesz a törvény, és kisebb összegre is jár a kedvezmény. A TSZSZ miatt módosult a rendőrségi törvény is. Amennyiben a szakértőt nem engedik be a helyszínre, a rendőrség segítségét kérheti, és az akadályozó fizeti a rendőri intézkedés számláját.

 

A Ptk. módosítása az építőipari tevékenységekre 30 napos fizetési határidőt ír elő szeptembertől. A felek 60 napos fizetést is kiköthetnek, de az ennél hosszabb fizetési határidő miatt már érvénytelen a szerződés. Amennyiben hatóság (az állam) áll a megrendelői pozícióban, akkor a 30 napon túli fizetési határidő kikötése érvényteleníti a szerződést. Már 2009 októberétől csak az végezhet építőipari kivitelezést, aki regisztrálta magát a kereskedelmi kamaránál. Ez év elejétől, aki regisztráció nélkül dolgozik, azt kötelező megbírságolni. Júliustól pedig az alvállalkozóit ki nem fizető építési vállalkozót törölni lehet a regiszterből.

 

Ha bíróság állapítja meg, hogy a fővállalkozó adósa maradt az alvállalkozónak, akkor értesítenie kell a kamarát. A nem fizetés miatt született elmarasztaló bírósági ítéleteket egy állami honlapon, az Állami Építésügyi Nyilvántartásban kell közzétenni.

 

 

Forrás: MTI

 

 

 

"Épületvillamossági ismeretek ..." előadás anyaga (2013.05.30.)
DUNA NAP 2013

 

2013. június 28-án péntek délután 15 órától várunk mindenkit szeretettel Győrben a Baross úton található Látogatóközpont elé, illetve a Csónakos szoborhoz a Duna Nap 2013 rendezvény alkalmából!

 

Programok a Látogatóközpontban:

 • "Eleven talaj" - Interaktív Kiállítás
 • Győri Fotóklub Egyesület Kiállítása
 • Parányi Vizilények titkai c. előadás
 • Duna a Fekete erdőtől a Fekete tengerig c. előadás
 • Filmvetítés: A tokhalak vándorlása

 

Programok a Csónakos szobornál:

 • 15:00 Megnyitó
 • 15:15 El Paso Táncegyesület bemutatója
 • 15:30 Vízcsepp Élete - Jaskó Bálint Interaktív színháza gyerekeknek
 • 16:00 Regős Táncegyüttes bemutatója
 • 16:30 Vízcsepp Élete - Jaskó Bálint Interaktív színháza gyerekeknek
 • 17:00 Regős Táncegyüttes bemutatója
 • 17:30 Csörgősipka Színház: Az öreg halász és a nagyravágyó felesége
 • 17:55 El Paso Táncegyüttes bemutatója

 

Forrás: gyor.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Műszaki Értelmiség Napja - 2013.06.12.

A VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A magyar mérnöktársadalom legnagyobb ünnepeként idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre Bánki Donát születésnapjához igazítva a Magyar Műszaki Értelmiség Napja. Ebben az évben Győrött, a Széchenyi István Egyetem  falai között kerül megrendezésre 2013. június 12-én.

A Magyar Műszaki Értelmiség Napjának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban, hangsúlyozva, hogy Magyarország csak akkor állhat stabil fejlődési pályára, ha a műszaki és természettudományos képzés területén markáns fejlesztési programok indulnak, melynek következtében nő az e területen tevékenykedő szakemberek társadalmi megbecsülése, javul a szakmai megítélése, presztízse.

Az idei rendezvény az ágazatban elért eredmények és a magyarországi járműipar előtt álló perspektívák széles körben történő megismertetését tűzte ki célul, ezért a kiemelt célcsoportot a műszaki értelmiség, a mérnök társadalom, a szakmai szervezetek képviselői, a politikai döntéshozók és a jövő műszaki értelmiségét adó jelenlegi és leendő mérnökhallgatók alkotják. 

/Forrás: http://mmen2013.sze.hu/bemutatkozas/

 

Az esemény összefoglalóját itt olvashatja.

Árvíz 2013 június

A felesleges rémhírterjesztések ellenére, amik komoly károkat okoztak, a vízügyi szakemberek összehangolt munkájával és a katonaság hathatós segítségével, úgy tűnik sikerült elhárítani a Győrújfalu térségében kialakult árvízi veszélyhelyzetet. A vízügy az ország szinte összes Vízügyi Igazgatóságáról mozgósított szakembereket, hogy a jól szervezett, összehangolt munkával el tudják érni a védekezési munkák hatékonyságát.

Ezeken túlmenőleg ezúton is köszönetet mondunk annak a sok önkéntesnek, akik a saját munkájukkal segítették az ellátást, lett légyen az élelem készítése, homokzsák töltése, vagy pénzügyi támogatás.

 

Bartal György

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27