Aktuális
Energia Fórum 2013. április 25-26-án

A Magyar Energetikai Társaság idei nagyrendezvényét Energia Fórum címmel rendezik Visegrádon április 25-26-án, középpontba helyezve az energiahatékonyságot. A téma különösen időszerű, mert hatályba lépett az EU Energiahatékonysági Direktívája, amit a tagállamoknak 18 hónapon belül át kell ültetniük nemzeti jogrendszerükbe. A téma komplex, a társadalom és gazdaság minden rétegét érinti. A téma növekedési lehetőségeket hordoz a hazai vállalkozások számára.

 

Program-tervezet és jelentkezési lap a Magyar Mérnöki Kamara honlapjáról letölthető.

Építési törvény változása

2012. év végén megjelent a 2012. évi CLVII. törvény A településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról, amely többek között tartalmazza a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1966. évi LVIII. törvény módosítását.

Az új törvény már 2013. január 1-től új feladatokat ró a kivitelezőre, felelős műszaki vezetőre és műszaki ellenőrre is. Ezen változások ismertetésére Kamaránk előadás szervezését kezdeményezte, melyről a későbbiekben tájékoztatást küldünk.

Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás Kiállítás 2013. március 14-április 2.
 

Mosoni-Duna és Lajta-folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitáció projekt c. előadás

A Duna árvízének hatása miatt az előadás 2013. június 25-én elmarad, de későbbi időpontban megrendezésre kerül.

Mellékelten közöljük a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete által Győrött megrendezésre kerülő előadás meghívóját, melynek

  • címe: Mosoni-Duna és Lajta-folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitáció projekt előadással egybekötött helyszíni bejárás
  • időpontja: 2013. június 25. (kedd) 13:00-16:00 óra
  • helyszíne: Győr, Kálóczy tér - Szakaszvédelmi Központ és Beeresztő Központ

Az előadásért járó pontérték elbírálása folyamatban van.

 

 

Megújul Győr újvárosi részének központja

 

Győr újvárosi részének fejlesztésére, s az ott lakók életminőségének javítására csaknem 1,4 milliárd forintot költenek a szociális városrehabilitáció keretében, uniós és magyar állami támogatással – közölte a város polgármestere. Borkai Zsolt elmondta: a pályázaton elnyert 1,1 milliárd forinthoz a győri önkormányzat 275 millió forint önrészt biztosít az egykor szebb időket látott városrész újjáélesztésére, amely az önkormányzat egyik kiemelt törekvése.

 

A program keretében hajdan patinás, de az idők folyamán rendkívül rossz állapotba került épületeket újítanak fel. A városrész főutcáján, a Kossuth Lajos utcában hat, műemléki védelem alatt álló házat rekonstruálnak, s az épületekben összesen negyven modern szociális bérlakást, továbbá üzlethelyiségeket és rendőrségi irodát alakítanak ki. Ezen kívül megújítják a városrészben lévő Kossuth Lajos Általános Iskola és a Szent József katolikus plébániatemplom homlokzatát, utóbbinak a tetőszerkezetét is kicserélik. A Bercsényi liget mély fekvésű részében, úgynevezett teknőjében pihenőparkot, játszóteret és KRESZ-parkot létesítenek.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy kiemelten kell figyelni a városrész szociális helyzetére, a hátrányos helyzetűek segítésére, valamint a már elkészült fejlesztések megóvására. Kiemelte, hogy Győr-Újváros rehabilitációja túlmutat a lakhatási gondok megoldásán, a projekt az épületek rekonstrukciójánál, a közterek rendezésénél többről szól. Utalt arra, hogy a városrészben sok hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű család él. Számukra nyújt a projekt alternatívát egészségügyi és szociális területen, egyebek között szakmai végzettséget adó képzésekkel, életmódváltást támogató rendezvényekkel, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására irányuló iskolai foglalkozásokkal.

 

A tervek szerint a jövő év végén befejeződő programot konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője a győri önkormányzat, tagja a Győr-Szol Zrt., a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kossuth Lajos Általános Iskola.

 

(MTI)

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27