Aktuális
Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás Kiállítás 2013. március 14-április 2.
 

Mosoni-Duna és Lajta-folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitáció projekt c. előadás

A Duna árvízének hatása miatt az előadás 2013. június 25-én elmarad, de későbbi időpontban megrendezésre kerül.

Mellékelten közöljük a Magyar Hidrológiai Társaság Győri Területi Szervezete által Győrött megrendezésre kerülő előadás meghívóját, melynek

  • címe: Mosoni-Duna és Lajta-folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitáció projekt előadással egybekötött helyszíni bejárás
  • időpontja: 2013. június 25. (kedd) 13:00-16:00 óra
  • helyszíne: Győr, Kálóczy tér - Szakaszvédelmi Központ és Beeresztő Központ

Az előadásért járó pontérték elbírálása folyamatban van.

 

 

Megújul Győr újvárosi részének központja

 

Győr újvárosi részének fejlesztésére, s az ott lakók életminőségének javítására csaknem 1,4 milliárd forintot költenek a szociális városrehabilitáció keretében, uniós és magyar állami támogatással – közölte a város polgármestere. Borkai Zsolt elmondta: a pályázaton elnyert 1,1 milliárd forinthoz a győri önkormányzat 275 millió forint önrészt biztosít az egykor szebb időket látott városrész újjáélesztésére, amely az önkormányzat egyik kiemelt törekvése.

 

A program keretében hajdan patinás, de az idők folyamán rendkívül rossz állapotba került épületeket újítanak fel. A városrész főutcáján, a Kossuth Lajos utcában hat, műemléki védelem alatt álló házat rekonstruálnak, s az épületekben összesen negyven modern szociális bérlakást, továbbá üzlethelyiségeket és rendőrségi irodát alakítanak ki. Ezen kívül megújítják a városrészben lévő Kossuth Lajos Általános Iskola és a Szent József katolikus plébániatemplom homlokzatát, utóbbinak a tetőszerkezetét is kicserélik. A Bercsényi liget mély fekvésű részében, úgynevezett teknőjében pihenőparkot, játszóteret és KRESZ-parkot létesítenek.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy kiemelten kell figyelni a városrész szociális helyzetére, a hátrányos helyzetűek segítésére, valamint a már elkészült fejlesztések megóvására. Kiemelte, hogy Győr-Újváros rehabilitációja túlmutat a lakhatási gondok megoldásán, a projekt az épületek rekonstrukciójánál, a közterek rendezésénél többről szól. Utalt arra, hogy a városrészben sok hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű család él. Számukra nyújt a projekt alternatívát egészségügyi és szociális területen, egyebek között szakmai végzettséget adó képzésekkel, életmódváltást támogató rendezvényekkel, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására irányuló iskolai foglalkozásokkal.

 

A tervek szerint a jövő év végén befejeződő programot konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője a győri önkormányzat, tagja a Győr-Szol Zrt., a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kossuth Lajos Általános Iskola.

 

(MTI)

Megerősített együttműködést írtak alá műszaki tudományos egyesületekkel az MMK és szakmai tagozatai

 

A közös szakmai feladatok ellátására megerősített együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Mérnöki Kamara és annak szakmai tagozatai a műszaki tudományos egyesületek képviselőivel 2013. március 1-jén a közlekedés, az elektrotechnika, az energetika és az építés területén. A felek közötti megerősített együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy a műszaki – mérnöki szakterületek a mainál hatékonyabban jelenítsék meg és érvényesítsék a gazdasági- társadalmi érdekeket, továbbá hogy mindezek érdekében a fejlesztések és az innováció területén a felek tevékenységeiket – önállóságuk fenntartása mellett – összehangolják. Az aláírók kiemelték, hogy a Mérnöki Kamara és a tudományos egyesületek között korábban is volt szakmai kapcsolat, a mostani aláírással ezt tovább lehet fejleszteni.

 

A megállapodásokat a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata, az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata, az Energetikai Tagozata és az Építési Tagozata elnökei, a műszaki tudományos egyesületek részéről a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Útügyi Társaság, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a Magyar Energetikai Társaság és az Építéstudományi Egyesület vezetői írták alá.

 

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Barsiné Pataky Etelka MMK elnök üdvözölte az együttműködést, amely már régóta esedékes, kiemelte annak fontosságát, hogy közösen keresni kell a lehetőségeket, hogy a magyar mérnököket alkotó, értelmes munkával itthon tartsák.

 

A cél elérésének egyik eszköze lehet a többlépcsős mentori rendszer indítása. A mentori rendszer első fokozatában már az egyetemen segítő szakembert állítanának az MSc mérnökhallgatók mellé. A második fázisban a szükséges gyakorlati idő megszerzése során támogatná a mentor a mérnököt, többek között az önálló tervezői jogosultsághoz elengedhetetlen gyakorlati ismeretek megszerzésében. A harmadik fokozatban tapasztalt szakember, ún. kiemelt mentor mellett végezhetné a fiatal mérnök a munkáját. A mentori rendszer működtetéséhez a tudományos egyesületek szakembereik révén tudnának segítséget adni és együttműködni a rendszer fenntarthatóságában.

 

Az együttműködések ezen felül kiterjednek a közös szakmai állásfoglalások kialakítására, koordinálására, az európai uniós és hazai jogalkotás előkészítő és véleményező folyamataiban történő közös, aktív részvételre. Ezen felül a műszaki felsőoktatás képzési követelményeinek szakmai véleményezésére, a felsőfokú továbbképzések szakmai tartalmának meghatározására irányuló javaslatok kidolgozására és ezen továbbképzések egységesítésére, összehangolására, közös szakmai rendezvények tartására, a műszaki-természettudományos eredmények közös bemutatására és propagálására.  Az együttműködés lehetőséget biztosít közös kibővített elnökségi ülések tartására, az egyes speciális feladatokra vonatkozóan közös munkacsoportok felállítására, illetve a tagozatok és a szakmai tudományos egyesültek honlapjai tekintetében a kapcsolatra, átjárhatóságra.

 

A Magyar Mérnöki Kamara a tudományos egyesületek képviselőivel további területeken is megerősített együttműködést kíván kialakítani.

 

Az eseményről beszámolót készített és tudósítást adott az MTI, a Kossuth Rádió, a Hirado.hu az EchoTv, és az InfoRádió, valamint több internetes hírportál is.

Cégek, egyéni vállalkozók tevékenységének bejelentési kötelezettsége 2013. március 31-ig

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a mérnöki tevékenységet főtevékenységként folytató cégnek vagy egyéni vállalkozónak a Kamarai törvény 1.§ (5) bekezdése értelmében a székhelye szerint illetékes területi mérnöki kamarának évente március 31-ig tevékenységét be kell jelentenie.

 

A bejelentést a http://e-nyilvantartas.mmk.hu oldalon található on-line adatlap kitöltésével a vállalkozás egyszerűen teljesítheti. A kitöltés megkönnyítése érdekében mellékelten megküldjük a fenti honlapon is elérhető kitöltési útmutatót, valamint a Magyar Mérnöki Kamarán belül megalapított Mérnök Vállalkozói Kollégiumról szóló tájékoztatónkat.

 

Kérdés esetén Kamaránk is készséggel ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségeinken: 

  • személyesen: 9023 Győr, Csaba u. 16. 2. emelet
  • telefonon: 96/335-591 vagy 96/524-580

Egyúttal felhívjuk figyelmét, hogy az MMK 2012. december 8-án tartott rendkívüli Küldöttgyűlése a vállalkozások nyilvántartásba vételi díját 0.- Ft-ban állapította meg. Az eljárás költségeit a mérnöki kamara átvállalja.

 

 

 

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26