Aktuális
Megerősített együttműködést írtak alá műszaki tudományos egyesületekkel az MMK és szakmai tagozatai

 

A közös szakmai feladatok ellátására megerősített együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Mérnöki Kamara és annak szakmai tagozatai a műszaki tudományos egyesületek képviselőivel 2013. március 1-jén a közlekedés, az elektrotechnika, az energetika és az építés területén. A felek közötti megerősített együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy a műszaki – mérnöki szakterületek a mainál hatékonyabban jelenítsék meg és érvényesítsék a gazdasági- társadalmi érdekeket, továbbá hogy mindezek érdekében a fejlesztések és az innováció területén a felek tevékenységeiket – önállóságuk fenntartása mellett – összehangolják. Az aláírók kiemelték, hogy a Mérnöki Kamara és a tudományos egyesületek között korábban is volt szakmai kapcsolat, a mostani aláírással ezt tovább lehet fejleszteni.

 

A megállapodásokat a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata, az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata, az Energetikai Tagozata és az Építési Tagozata elnökei, a műszaki tudományos egyesületek részéről a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Útügyi Társaság, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a Magyar Energetikai Társaság és az Építéstudományi Egyesület vezetői írták alá.

 

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Barsiné Pataky Etelka MMK elnök üdvözölte az együttműködést, amely már régóta esedékes, kiemelte annak fontosságát, hogy közösen keresni kell a lehetőségeket, hogy a magyar mérnököket alkotó, értelmes munkával itthon tartsák.

 

A cél elérésének egyik eszköze lehet a többlépcsős mentori rendszer indítása. A mentori rendszer első fokozatában már az egyetemen segítő szakembert állítanának az MSc mérnökhallgatók mellé. A második fázisban a szükséges gyakorlati idő megszerzése során támogatná a mentor a mérnököt, többek között az önálló tervezői jogosultsághoz elengedhetetlen gyakorlati ismeretek megszerzésében. A harmadik fokozatban tapasztalt szakember, ún. kiemelt mentor mellett végezhetné a fiatal mérnök a munkáját. A mentori rendszer működtetéséhez a tudományos egyesületek szakembereik révén tudnának segítséget adni és együttműködni a rendszer fenntarthatóságában.

 

Az együttműködések ezen felül kiterjednek a közös szakmai állásfoglalások kialakítására, koordinálására, az európai uniós és hazai jogalkotás előkészítő és véleményező folyamataiban történő közös, aktív részvételre. Ezen felül a műszaki felsőoktatás képzési követelményeinek szakmai véleményezésére, a felsőfokú továbbképzések szakmai tartalmának meghatározására irányuló javaslatok kidolgozására és ezen továbbképzések egységesítésére, összehangolására, közös szakmai rendezvények tartására, a műszaki-természettudományos eredmények közös bemutatására és propagálására.  Az együttműködés lehetőséget biztosít közös kibővített elnökségi ülések tartására, az egyes speciális feladatokra vonatkozóan közös munkacsoportok felállítására, illetve a tagozatok és a szakmai tudományos egyesültek honlapjai tekintetében a kapcsolatra, átjárhatóságra.

 

A Magyar Mérnöki Kamara a tudományos egyesületek képviselőivel további területeken is megerősített együttműködést kíván kialakítani.

 

Az eseményről beszámolót készített és tudósítást adott az MTI, a Kossuth Rádió, a Hirado.hu az EchoTv, és az InfoRádió, valamint több internetes hírportál is.

Cégek, egyéni vállalkozók tevékenységének bejelentési kötelezettsége 2013. március 31-ig

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a mérnöki tevékenységet főtevékenységként folytató cégnek vagy egyéni vállalkozónak a Kamarai törvény 1.§ (5) bekezdése értelmében a székhelye szerint illetékes területi mérnöki kamarának évente március 31-ig tevékenységét be kell jelentenie.

 

A bejelentést a http://e-nyilvantartas.mmk.hu oldalon található on-line adatlap kitöltésével a vállalkozás egyszerűen teljesítheti. A kitöltés megkönnyítése érdekében mellékelten megküldjük a fenti honlapon is elérhető kitöltési útmutatót, valamint a Magyar Mérnöki Kamarán belül megalapított Mérnök Vállalkozói Kollégiumról szóló tájékoztatónkat.

 

Kérdés esetén Kamaránk is készséggel ad tájékoztatást az alábbi elérhetőségeinken: 

  • személyesen: 9023 Győr, Csaba u. 16. 2. emelet
  • telefonon: 96/335-591 vagy 96/524-580

Egyúttal felhívjuk figyelmét, hogy az MMK 2012. december 8-án tartott rendkívüli Küldöttgyűlése a vállalkozások nyilvántartásba vételi díját 0.- Ft-ban állapította meg. Az eljárás költségeit a mérnöki kamara átvállalja.

 

 

 

Jelöltállítási felhívás

A választási bizottság jelen felhivásában eleget tesz az alapszabályi előírásnak és ezennel felhivja a területi kamarákat és szakmai tagozatokat a jelöltállításra. A jelöltállításra tűzött hataridő négy hónap, tehát a területi kamaráknak és a szakmai tagozatoknak 2013. április 15-ig kell benyújtaniuk a választási bizottság részére a jelölésre vonatkozó területi kamarai, ill. szakmai tagozati küldöttgyülési vagy taggyűlési határozatot, valamint az elfogadó nyilatkozatokat.  A jelöltállítás szabályzásáról bővebben itt olvashat.

 

 Fentiek miatt Megyei Kamaránk március végén - április elején tartja évi rendes taggyűlését.

 

 

Bartal György

elnök

Víz Világnapja 2013. március 22.

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, majd az ENSZ március 22-ét 1994-ben nyilvánította a Víz Világnapjává. 

A vizek szennyezettsége, a természetes élőhelyek átalakítása, a túlhalászat, a klímaváltozás, a népességnövekedés és számtalan más probléma világszerte aggodalommal tölti el a Föld lakosait. A Földön több mint egymilliárd ember éhezik, és nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka a szennyezett vízre vezethető vissza. 

 

A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, ezért az ezen a napon rendezett programok elsődleges célja, hogy felhívja a Föld lakosságának figyelmet az édesvízkészlet megóvására, a víz védelmére. A mai napra a Győrött megrendezésre kerülő programot ajánljuk: 

 

930 óra               Koszorúzás a révfalui 1954. évi árvízi emlékműnél

                            (Beszédet mond Németh József igazgató, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) 

 

10-14 óra          Nyílt Nap a "Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve" szlogen jegyében

                            (Részletes Program itt)

 

A programot a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége és a Pannon-Víz Zrt. szervezi.

 

 

Megalakulóban a Tűzvédelmi Szakcsoport

A Megyei Kamaránk keretein belül megkezdődött a Tűzvédelmi Szakcsoport megalakítása. Amennyiben valaki érdeklődik a Szakcsoport iránt, keresse Korpa István kollégát, vagy a Kamara titkárságát!

 

 

Telefon, fax:          +36 (96) 335 591
Telefon: +36 (96) 524 580
E-mail cím:  info@mernokkamara-gyor.hu

 

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27