Víz Világnapja 2013. március 22.

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, majd az ENSZ március 22-ét 1994-ben nyilvánította a Víz Világnapjává. 

A vizek szennyezettsége, a természetes élőhelyek átalakítása, a túlhalászat, a klímaváltozás, a népességnövekedés és számtalan más probléma világszerte aggodalommal tölti el a Föld lakosait. A Földön több mint egymilliárd ember éhezik, és nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka a szennyezett vízre vezethető vissza. 

 

A víz az élet minden területén nélkülözhetetlen, mégis, a vízhez való viszonyunkat sokszor a pazarlás jellemzi, ezért az ezen a napon rendezett programok elsődleges célja, hogy felhívja a Föld lakosságának figyelmet az édesvízkészlet megóvására, a víz védelmére. A mai napra a Győrött megrendezésre kerülő programot ajánljuk: 

 

930 óra               Koszorúzás a révfalui 1954. évi árvízi emlékműnél

                            (Beszédet mond Németh József igazgató, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) 

 

10-14 óra          Nyílt Nap a "Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve" szlogen jegyében

                            (Részletes Program itt)

 

A programot a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége és a Pannon-Víz Zrt. szervezi.

 

 Vissza