Megújul Győr újvárosi részének központja

 

Győr újvárosi részének fejlesztésére, s az ott lakók életminőségének javítására csaknem 1,4 milliárd forintot költenek a szociális városrehabilitáció keretében, uniós és magyar állami támogatással – közölte a város polgármestere. Borkai Zsolt elmondta: a pályázaton elnyert 1,1 milliárd forinthoz a győri önkormányzat 275 millió forint önrészt biztosít az egykor szebb időket látott városrész újjáélesztésére, amely az önkormányzat egyik kiemelt törekvése.

 

A program keretében hajdan patinás, de az idők folyamán rendkívül rossz állapotba került épületeket újítanak fel. A városrész főutcáján, a Kossuth Lajos utcában hat, műemléki védelem alatt álló házat rekonstruálnak, s az épületekben összesen negyven modern szociális bérlakást, továbbá üzlethelyiségeket és rendőrségi irodát alakítanak ki. Ezen kívül megújítják a városrészben lévő Kossuth Lajos Általános Iskola és a Szent József katolikus plébániatemplom homlokzatát, utóbbinak a tetőszerkezetét is kicserélik. A Bercsényi liget mély fekvésű részében, úgynevezett teknőjében pihenőparkot, játszóteret és KRESZ-parkot létesítenek.

 

Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy kiemelten kell figyelni a városrész szociális helyzetére, a hátrányos helyzetűek segítésére, valamint a már elkészült fejlesztések megóvására. Kiemelte, hogy Győr-Újváros rehabilitációja túlmutat a lakhatási gondok megoldásán, a projekt az épületek rekonstrukciójánál, a közterek rendezésénél többről szól. Utalt arra, hogy a városrészben sok hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű család él. Számukra nyújt a projekt alternatívát egészségügyi és szociális területen, egyebek között szakmai végzettséget adó képzésekkel, életmódváltást támogató rendezvényekkel, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására irányuló iskolai foglalkozásokkal.

 

A tervek szerint a jövő év végén befejeződő programot konzorcium valósítja meg. A konzorcium vezetője a győri önkormányzat, tagja a Győr-Szol Zrt., a Győr-Újváros Római Katolikus Egyházközség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kossuth Lajos Általános Iskola.

 

(MTI)Vissza