Árvízvédekezési tervek a Vízgazdálkodási Tagozat módszertana alapján

 

Az idei dunai árhullám minden eddigi csúcsot megdöntött. Ez főképpen a hidrometeorológia, hidrológiai és árvíz-levonulási tekintetben igaz. Hiszen soha nem látott tömegű eső hullott a Duna felső vízgyűjtőjén, ami a Duna felső folyásától Magyarország déli határáig minden eddigi vízhozamot és vízállást meghaladó árhullámot produkált. Budapesten például 31 cm-el haladta meg a vízállás a korábbi, 2006-os eddigi rekordot. „Rekord az árhullám a tekintetben is, hogy az eddigi „csúcsdöntések” rendre a hazai Duna Rajka – Budapest szakaszán történtek. Ennek az oka, hogy a Budapest alatti széles, lomha mederben az árhullám, a nagy medertározó térfogat miatt ellapul. Az idén viszont kis híján Mohácsig megdőltek az eddigi legmagasabb vízállások, jelezve a lefolyó víztömeg rendkívüli nagyságát is.

Csúcsot döntött az árhullám védekezési tekintetben is, hiszen rekordteljesítmény, hogy egy ilyen magasságú árhullám nem törte át a gátakat, nem öntött el nagy területeket, nem öntött el településeket, és főképpen, hogy nem követelt ember áldozatot Magyarországon. A védekezési munkák csúcsa 32 településen zajlott, úgynevezett „önkormányzati” védekezés keretében, sikeresen. Például, csak néhány nagyobbat kiemelve: Lábatlan, Esztergom, Vác, Paks, Báta, Baja. A Duna-kanyarban a jobbparton Pilismaróttól Budakalászig, a bal parton Szobtól Dunakesziig 18 településen zajlott megfeszített munka, nem csekély részben azért, mert ezek a települések az értékes vízparti részek felé terjeszkednek.

Az árhullám tapasztalatainak a feldolgozása és a helyreállítási munkák – mint rendesen -, rendkívüli intézkedések keretei között azonnal elkezdődnek, hogy a védművek és a védekezők felkészülten várhassák az esetleg érkező újabb árhullámot. A településeken is felmérik az elkészült ideiglenes védműveket, logisztikai elemeket, és szervezési megoldásokat. Ezek ismeretében, központi forrásból korszerűsítik, illetve ahol nincs, elkészítik 32 település vízárelhárítási – ár- és belvízvédekezési – tervét. Az egységes tervek érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs a tervezők számára előírta annak a módszertani segédletnek a használatát, amit a MMK Vízgazdálkodási és Vízépítési tagozat a Kamara 2011 évi „feladatalapú pályázata” keretében készített.

 

 

Forrás: MMK VVTVissza