Rendkívüli tárlat a Közlekedési Múzeumban

A lakások fűtésének, hűtésének és a fürdők, konyhák berendezéseinek fejlődését mutatja be az „Épületgépészet: múlt, jelen és jövő” című kiállítás a Közlekedési Múzeumban. Az október 27-ig látható tárlaton feltűnik az „ördög fürdőkádja”, azok a tűzhelyek, amelyeken nagyanyáink főztek, a míves kályhák, radiátorok és mindaz a sok berendezés, amely e „titkos” történetet eleveníti fel.

 

Milyen a fűtés? Milyen a fürdőszoba? – talán a méret mellett ez a legfontosabb kérdés, amelyet egy lakással kapcsolatban felteszünk, ha új otthont keresünk. A fával, szénnel fűtött kályháktól, az árnyékszéktől és a dézsától, amely a 20. század elején, sőt egyes helyeken a század közepén is még megszokott dolog volt, mára eljutottunk a számítógép vezérelte megújuló energiát felhasználó fűtésű, több fürdőszobás luxuslakásokig. Ma egy átlagos lakásban is bonyolultabb, a lakók kényelmét maximálisan kiszolgáló berendezéseket találunk a fürdőben, a konyhában, és az egész házban. Ez az épületgépészet fejlődéstörténete. Mindenki használja, de szinte soha nem gondolunk rá.

Az Épületgépészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum augusztus 6-án nyílt közös kiállítása október 27-ig ezt az érdekes, de rejtett történetet meséli el.

 

 

Forrás: MMKVissza